CAIRN TERIER – grooming

CAIRN TERIER – grooming

 Główne zasady, do których koniecznie należy się stosować przystępując do trymowania:

1. Włos cairna przygotowanego do trymowania powinien być suchy, a przez to łatwiejszy do kontrolowania w czasie pracy, bo nie skleja się i nie opada ciężko.
2. Przed trymowaniem należy rozczesać cairna. Pamiętamy, by dobrać odpowiednie szczotki i grzebienie, nie wyrywać włosa okrywowego, a szczególnie podszerstka, lecz pozbawić zanieczyszczeń i przygotować do trymowania.
3. Włos trymujemy kaskadowo.
4. Zalecamy co jakiś czas patrzeć na psa i sprawdzać, czy aby na pewno jest trymowany symetrycznie.
cairn-vorcairn_nach

TRYMOWANIE                                                                                   
Pierwsze trymowanie odbywa się w wieku 3 miesięcy.
Powinno być ono powtarzane systematycznie – odpowiednio często w stosunku do jakości włosa i tempa jego wzrostu.
Wyrywamy tylko najdłuższy, czyli martwy włos.Należy zacząć od karku i posuwać się wzdłuż kręgosłupa. Łapiemy włos przy pomocy grzebienia lub palców środkowego i wskazującego. Nie powinno się puszczać włosa zanim nie złapie się następnego. Wyrywamy go równomiernie przez cały czas kontrolując prawidłowość linii.
Po skończeniu pracy z górną liną przechodzimy do boków. Zaczynamy od łopatki, a kiedy dojdziemy do klatki piersiowej trymujemy taki sam pas (pionowy pas szerokości łopatki )obok wcześniej już zrobionego. 
To samo robimy z drugim bokiem.

Następną częścią jest ogon. Włos na ogonie dzielimy na cztery części, które będziemy kolejno trymować: przód, dwa bokii tył ogona. Trymując kierujemy się od czubka ogona ku nasadzie. Prawidłowo wytrymowany ogonek cairna powinien przypominać marchewkę. 

Przechodzimy do tylnych nóg. Trymujemy zaczynając od uda, a kończąc na stopie. Stopy nie trymujemy, lecz ostrymi nożyczkami obcinamy włos wystający poza jej zarys.

Teraz kolej na przednie łapy. Wyrywamy martwy włos od łopatki w dół, a następnie skracamy “pióro” i obcinamy futro wokół stopki.

Przechodzimy do szyi i klatki piersiowej. Zaczynamy pracę od czaszki w kierunku karku. Potem zaś od wytrymowanego pasa w przód ku piersiom po obu stronach. Następnie kierujemy się od krtani w dół. W tym miejscu musimy cairna wytrymować najbardziej, aby podkreślić wysmukłość szyi.

Właściwe uformowanie włosa na głowie jest trudnym fragmentem naszej pracy. Z czuprynki powinny wystawać ostro zakończone uszka. Górną część uszu (ok. 1/3) trymujemy tak, aby wyraźnie było widać ich zarys.
Wnętrze uszu również pozbawiamy włosa.Przestrzeń między uszami trymujemy do góry, zaś pas szerokości 1 cm nad oczami – w kierunku “do nosa”. Kryzę należy skrócić tak, by była prostopadła do czaszki. Kufa powinna być wytrymowana promieniście ( np.: górę kufy trymujemy do góry itd. ).

Na koniec kładziemy cairna na plecach i trymujemy piersi z góry w kierunku brzuszka.
Obcinamy pazurki i cairn jest gotowy !

1
Szczotka do rozczesywania i wyczesywania z sierści wplątanych zanieczyszczeń. Rozstaw jej drucików powinien być na tyle duży, by nie powodował usuwania podszerstka. Cairn powinien mieć go dużo. Podszerstek musi być GĘSTY, czysty i rozczesany!

2
Zdjęcie pokazuje, że poszczególne druciki mają miękkie zakończenia chroniące skórę pieska przed podrapaniem i podrażnieniem.
Widać też, że druciki są zagięte, dzięki czemu są bardziej sprężyste i lepiej rozczesują sierść.

34

Grzebień pojedynczy o dość dużym zagęszczeniu zębów. Służy on do ostatecznego uczesania psa lub do rozczesywania krótszego włosa.
Do czesania ogólnego lepiej jest stosować grzebień o większym rozstawie zębów, ponieważ nie powoduje nadmiernego usuwania podszerstka. 

5Tzw. nożyk trymerski.
Nie posiada ostrza tnącego lecz drobne ząbki pomocne w chwytaniu włosa. Nie powoduje UCINANIA, lecz jest jedynie pomocny w usuwaniu martwego włosa w przypadku, gdy już mamy zmęczone palce lub z innych powodów trudno jest uchwycić włos. Taki trymer najczęściej przyda się do trymowania uszu i kufy.

6I na koniec – najważniejsze i najsprawniejsze narzędzie trymerskie – PALCE. Wszystko inne, to narzędzia pomocnicze :-))) Pamiętajmy o podstawowej zasadzie: cairn terrier NIGDY nie powinien mieć włosa przycinanego. 
NIE UŻYWAMY NOŻYCZEK ANI MASZYNKI.

————————

Copyright (c) for text by Kornelia Chmielecka (hod. Alta Carya)
Zdjęcia i opisy sprzętu: Joanna Chmielecka

NIECO WIECEJ O TRYMOWANIU ZNAJDZIESZ TUTAJ – KLIKNIJ!

ZOBACZ TEŻ
wzorzec pigułkaalbum